Vodna ujma – 2007

Most čez Radomljo (šola)

Spodnja KrtinaPOROČILO O INTERVENCIJI

Dne 18.09.2007 ob 18.28 uri, smo bili s strani poveljnika GZ Domžale, obveščeni, da zaradi nastalih vremenskih razmer, obstaja nevarnost poplav ter, da je potrebno organizirati pripravljenost enote.

Ob 19.00 uri  je bila v gasilskem domu Studenec organizirana dežurna služba 7 operativnih članov.

Ob 19.10 smo prejeli prvi klic s strani občana Kovačič Janeza Krtina 43, da kletne prostore zaliva voda, takoj za tem pa še Omahna Marko Brezje 22, da je nivo vode dosegel garažne prostore stanovanjskega objekta.

Takoj po klicih smo izvozili na kraja dogodka z GVC 16/25, GV1 ter 7 člani posadke, ki so se jim v nadaljevanju pridružili še 4 člani. V Krtini je bila v kletni prostor nameščena potopna črpalka, medtem ko smo v Brezju skopali jarek za odvod meteorne vode.

V nadaljevanju smo izvajali obhode teritorija, ki ga pokriva PGD Studenec, spremljali nivoje vodotokov Radomlje, Rače in Čudne in o stanju na terenu poročali CPV Domžale ter poveljniku GZ Domžale.

Okoli 20.00 je Radomlja  med Krtino in Vrbo prestopila breg ter okrog 21.00 dosegla stanovanjske hiše v Zg. Krtini ter se širila proti vasi Brezje. Prav tako sta bregove prestopili tudi Rača in Čudna.

V poplavah so bili ogrožene naslednje stanovanjske hiše:

– Krtina 43, voda je zalila klet in dosegla nivo pritličja

– Krtina 45, voda je v pritličnih prostorih dosegla nivo 60 cm

– Krtina 42, voda je v pritličju dosegla nivo 20 cm

– Brezje 22, voda je dosegla nivo pritličnih prostorov –

Rača 1, voda je v gospodarskem poslopju dosegla nivo 15 cm

– Studenec 1, voda je dosegla nivo cca 50 cm

 

Povsod kjer je bilo mogoče in smiselno smo v sodelovanju z vaščani črpali vodo ter izdelali pregrade iz priročnih sredstev. Okrog 01.30 je nivo vod padel za cca 15 cm, tako smo po posvetu s poveljnikom GZ Domžale ob 01.50 opravili zadnji obhod teritorija ter ugotovili, da se je stanje vodotokov umirilo ter ob 02.20 zapustili orodišče.

Pri reševanju v poplavah je skupno sodelovalo 11 operativnih članov PGD Studenec.

 

Poveljnik PGD Studenec

Matjaž Merkužič